Ca orice alta sarbatoare mare si sfanta, si Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica ce se sarbatoreste pe 8 septembrie, este un eveniment religios foarte important in lumea crestinismului si pentru toti cei care poarta numele Sfintei Fecioare Maria. In aceasta zi speciala, toate persoanele ce sunt botezate cu numele Sfintei Fecioare Maria sau derivate din numele acesteia, isi sarbatoresc ziua numelui si o cinstesc pe facatoarea de minuni.
Asa cum se intampla in cazul majoritatii sarbatorilor religioase din calendarul crestin-ortodox, si in aceasta zi mare exista o serie de traditii, obiceiuri si superstitii care sunt respectate, crezute si dupa care se ghideaza lumea, pentru ca Maica Domnului sa ne protejeze si sa ne aiba in paza ei.
De exemplu, un prim obicei ar fi ca in aceasta mare zi crestinii sa nu aprinda focul in case, chiar daca este mai frig afara, fiindca facand asta pot atrage suferinta si boala. Se spune de asemenea ca in aceasta mare zi, femeile care vor sa aiba copii si se roaga cu adevarat si cu lacrimi la Maica Domnului, pot fi binecuvantate si vor primi in cele din urma darul dorit.
Fecioara Maria este aparatoarea tututor mamelor cu copii, femeilor insarcinate si femeilor in general, iar tocmai datorita acestui lucru si pentru ca ea a fost Maica Domnului nostru, asa ne da si noua sa ne fie bine. Ca in orice zi de altfel, in casele crestine este bine ca o candela sa fie aprinsa permanent, dar in special in aceasta zi, pentru ca se spune ca alunga duhuruile rele si de asemenea asa se cinsteste si Nasterea Fecioarei Maria, prin lumina si slava Domnului.
Dat fiind ca aceasta este o zi mare si o sarbatoare, nu este voie sa se faca treaba, ca barbatii sa mestereasca si sa faca munca in gospodarie, dar de asemenea nici femeile nu este bine sa spele, sa faca curat in case sau sa coase, pentru ca astfel se pot atrage numai rele si necazuri asupra familiilor in sanul carora se afla cei in cauza.