Imagineaza-ti o plaja cu nisip, cu valuri care se sparg de tarm si cu soarele care apune la linia orizontului. Pentru cei mai multi oameni acest lucru reprezinta o sarcina extrem de usoara, insa pentru o mica parte a populatiei, imaginatia unei astfel de scene este un lucru imposibil. Cunoscut ca aphantasia, medicii au descris-o pentru prima data ca fiind o conditie care impiedica oamenii sa isi imagineze lucruri cu ajutorul ”ochiului mintii”.
Oamenii de stiinta sustin ca una din cinci persoane sufera de aphantasia. Cei care au o astfel de conditie sustin ca se simt singuri si izolati, fiind constienti ca nu pot sa ”vada” lucruri pe care majoritatea oamenilor le vad. De asemenea, acestia mai sustin ca se simt frustrati din cauza faptului ca nu pot sa isi aduca aminte de imaginea prietenilor lor sau a persoanelor dragi care au decedat. Cu toate acestea, exista oameni care s-au obisnuit sa traiasca cu aceasta conditie, incercand sa se impace cu gandul ca experimenteaza viata in mod diferit fata de ceilalti. O persoana care sufera de aphantasia este si Niel Kenmuir din Lancaster, Marea Britanie.
”Imi amintesc ca nu intelegeam ce inseamna <a numara oile> inainte de somn. Am presupus ca intelesul acestei expresii avea sens figurat. Am petrecut foarte multi ani cautand informatii online despre conditia de care sufar si nu am reusit sa descopar mare lucru. Sunt foarte bucuros ca aphantasia reprezinta un subiect cercetat in prezent.”- sustine Kenmuir.
Cum se naste aphantasia?
Vizualizarea este considerata a fi rezultatul unor regiuni descoperite in creier, care lucreaza impreuna pentru a genera imagini bazate pe amintiri. Cea mai buna presupunere de pana acum consta in faptul ca aphantasia perturba legaturile din aceste zone ale creierului. De asemenea, acest lucru ar putea explica modul in care acesta tulburare poate fi provocata de unele leziuni majore ale creierului.
ce trist sa nu poti sa iti imaginezi cea..asta inseamna ca oamenii respectivi s-ar numi cei farade imaginatie ..cei inchisi in sine..