Cine nu a auzit de steroizi si despre folosirea acestora in randurile culturistilor? Mai mult decat atat, fiecare persoana care are mai multi muschi decat restul lumii este perceputa ca fiind un utilizator al acestor substante, chiar daca aceasta remarca este de cele mai multe ori nefondata. Ma voi ocupa in continuare despre efectele secundare pe care le poate produce un consum prelungit de steroizi, cat si un consum de scurta durata, fiind folosita insa o cantitate substantiala de acest gen de medicamente.

Exista zvonuri despre efectele negative pe care le pot induce steroizii asupra sanatatii organismului, in special cei administrati pe cale orala. Aceste zvonuri au inceput sa apara in jurul anilor ’70, insa nu s-a facut prea mult tam-tam pe atunci pe aceasta tema. Adevarul este ca, cam pe atunci s-a inceput consumul de steroizi la scara larga, atat in randurile profesionistilor cat si ale amatorilor culturismului. In literatura de specialitate, s-au gasit pe atunci cel putin 10 cazuri de cancer, a carui aparitie a fost asociata cu folosirea steroizilor. Majoritatea acestor persoane dezvoltasera cancer la ficat, probabil din utilizarea steroizilor administrati pe cale orala. Doctorii au observat, de asemenea, ca tumorile la ficat se micsoreaza si dispar odata cu incetarea administrarii unui tratament bazat pe steroizi de administrare orala.

La mijlocul anilor ’80, lumea sporturilor a fost socata din cauza dezvoltarii bolilor de inima si a crizelor acesteia, urmate de cateva cazuri de probleme serioase ale ficatului, culmea, la atleti sanatosi, care nu aveau nici o predispozitie de a dezvolta afectiuni ale ficatului, data fiind conditia parintilor sau a bunicilor. S-a scris un articol pe atunci, „Moartea in vestiar” despre un culturist Daniel Baroudi, care a folosit steroizii intensiv pe o perioada de 5-7 ani si a dezvoltat dupa asta o forma grava de tumora a ficatului. S-a concluzionat ulterior ca aceasta forma de cancer se dezvoltase din cauza steroizilor.

De Admin