Oricat de ciudat si putin credibil ar parea singuratatea se pare ca este la fel de daunatoare ca orice alta afectiune de ordin medical. Atat de mult dauneaza ca se ajunge la concluzia ca suntem facuti sa socializam si izolarea este un chin. Extinsa la mai toate categoriile de persoane singuratatea afecteaza in egala masura.
Studiile pe aceasta tema aduce rezultate surprinzatoare. Spre exemplu sun contrar insa in mediul urban se inregistreaza o tendinta mai mare de izolare sociala. Si in mod concret si o nota comparativa daca in 1980 20% din adulti se simteau singuri in zilele noastre procentul creste la 40%. Si daca asta ar fi totul; singuratatea are o influenta in starea de sanatate si poate duce la deces. Incet si sigur.
Intr-o nota comparativa ceea ce au descoperit cercetatorii este desigur ingrijorator:
- Un studiu din 2010 arata ca varstnicii care au parte de activitate sociala, de interactiune au cu 50% mai multe sanse sa traiasca mai mult.
- Singuratatea poate aduce efecte similare cu fumatul sau efecte accentuate de doua ori fata de obezitate.
- Acelasi an, Chicago. Un studiu pe aceasta tema scoate in evidenta faptul ca singuratatea poate afecta sistemul imunitar de unde si o serie lunga de probleme. Asta pentru ca si efectul placebo conteaza dar nu numai. Si in stransa legatura cu acest rezultat se pune in seama aceluiasi factor si o dezvoltare precara a creierului acolo unde din copilarie privarea de socializare si-a spus cuvantul.
Starea de izolare poate fi si o chestiune de ordin personal, psihic. De la o dezamagire sau pur si simplu atigand un prag de varsta cand nu mai exista posibilitatea de a face singur anumite lucruri. Partea buna este ca niciodata nu este prea tarziu sa se remedize asta. Un animal de companie spre exemplu este ceea ce poate salva o persoana la propriu, alungand singuratatea.