Leul inaripat este un simbol mitologic care il reprezinta pe evanghelistul si apostolul Marcu. Simbol traditional al Venetiei, leul inaripat poate fi vazut aici si datorita faptului ca Marcu este si patronul acestui oras inca din vremurile cand ramasitele sale au fost furate dintr-un mormant din Alexandria – Egipt pentru a ajunge in Venetia aduse de doi comercianti in anul 828. Initial Venetia avea un alt patron spiritual – Sfantul Teodor din Amasea. Pe masura ce orasul a inceput insa sa prospere, oamenii au inceput sa considere ca este nevoie de un patron spiritual mai puternic, astfel apostolul Marcu a fost desemnat iar simbolul sau – leul inaripat poate fi vazut acum peste tot in orasul italian.
Leul este simbol al maiestatii si al puterii. Profetul Ezechiel in viziunile sale vedea patru creaturi inaripate care simbolizau cei patru evanghelisti: Matei ca om, Marcu sub forma unui leu, Luca sub forma unui taur si Ioan intruchipat de un vultur.
Simbolul leului inaripat poate fi vazut peste tot in Venetia. Unul din locurile in care poate fi gasit este Piazzetta di San Marco din acest oras, in care un leu inaripat sculptat in brons sta deasupra a doua coloane din granit. Un altul poate fi vazut si pe Biserica Sfantul Marcu din acelasi oras.
Un alt animal mitic fascinant este si grifinul. Acesta combina intr-un alt mod leul si pasarea: picioarele sunt de leu iar capul, gatul si aripile sunt ale unui vultur. Cum leul este considerat regele animalelor iar vulturul regele pasarilor, aceasta creatura era una considerata a fi foarte puternica, o creatura suprema.
Lamassu este un alt tip de leu inaripat, sub o alta forma. Un leu inaripat sau un taur cu aripi de vultur si cap de om era cunoscut ca si lamassu de catre asirieni. Vulturul este asociat de obicei cu zeul soarelui, care il controleaza si il intareste si pe leu, iar capul de om simbolizeaza inteligenta. Prin urmare si aceasta creatura era considerata una foarte puternica in aceasta cultura.