Femeile adora sa colectioneze pantofi, genti si accesorii de acest fel. Cu fiecare noua pereche simt ca au un alt stil si o noua sansa de a transforma look-ul. Stiu ele insa cum au aparaut pantofii? Sau faptul ca utilitatea nu este singura parte definitorie caci mai ales in zilele noastre ne dam seama cat de important este fashion-ul, stilul, design-ul pantofilor. Prima pereche de pantofi apare in anul 1818 in Philadelphia.

Stiai ca:

  • In China exista o intreaga poveste si traditie in ceea ce priveste pantofii? Acestia sunt rosii, de altfel culoarea definitorie pentru mirese care se crede ca aduce noroc. Un pantof este aruncat peste o cladire, pe un acoperis. Ori la noi este turta miresei cea care zboara.
  • In Ungaria tot la nunta mirele trebuie sa bea din pantoful miresei? Un moment vesel insa nu si dupa ore intregi de purtare.
  • In perioada medievala pantoful era partea simbolica pentru ca viitorul socru mic sa il daruiasca ginerelui ca si expresie a faptului ca ii oferea fiica spre casatorie? La noi se poarta a cere mana fiicei nu pantoful.
  • Pantofii cu toc nu au existat pana in secolul al XVI-lea cand numai cei de rang inalt isi permiteau sa poarte tocuri? In plus exagerau atat de mult incat aveau nevoie de servitori pentru a se deplasa.

Insa in Romania exista de asemenea numeroase obiceiuri ce se leaga de pantofi. Se spune ca un decedat trebuie sa aiba pantofi in picioare pentru a putea pleca in lumea de dincolo, pantoful miresei este dovada cand aceasta este rascumparata etc.

Se pare ca importanta pantofilor in vietile noastre tine mai mult decat de nevoia de a ne proteja picioarele, talpile. Insa daca in trecut existau povesti si simboluri pentru asta in zilele noastre totul tine de design si inspiratie.

De Admin