Mituri legate de deshidratare

Aproape toata lumea a auzit sau crede ca avem nevoie de in jur de 2 litri de apa zilnic pentru a evita deshidratarea. Totusi, exista cazuri in care foarte multi dintre noi am consumat mult mai putin de atat si nu ne-am simtit deshidratati. Aproape fiecare om care ia in serios problema unui stil de viata sanatos, este familiarizat cu regula „celor 8 pahare de apa pe zi” si o respecta cu sfintenie. In continuare vom vorbi despre cateva mituri legate de deshidratere.

In primul rand mitul „regulei de 8 pahare” sau „2 litri de apa pe zi”. Acesta ramane doar un mit, deoarece majoritatea dintre noi putem sa nu avem probleme cu deshidratarea chiar daca nu ingeram o asemenea cantitate de apa zilnic. Un studiu a aratat ca barbatii au nevoie in jur de 3 litri de apa pe zi iar femeile in jur de 2.5 litri de apa zilnic, pentru a evita deshidratarea. Insa aceste cantitati includ si apa ingerata din diverse alimente. Asadar, „regula de 8 pahare” ramane doar un mit, cu un oarecare suport real.

Un alt mit este faptul ca atunci cand ti-e sete esti deja deshidratat. Simptomele deshidratarii includ dureri de cap, oboseala, ameteli, dureri musculare, presiune arteriala scazuta si, in instante severe, pierderea cunostiintei si crize ale rinichilor. Dar, daca bei apa la intervale lungi de timp si simti ca nu prea ai energie, nu poti spune ca esti deshidratat. De asemenea, acest mit pica.

Un ultim mit din acest articol este acela ca hidratarea inseamna sa bei numai apa. Nimic mai fals. Apa nu este de ajuns pentru ca organismul sa ramana hidratat pentru tot restul zilei. Chiar daca bei 2 l de apa pe zi, este foarte posibil sa ramai deshidratat la nivel celular, deoarece organismul necesita mult mai multe minerale, electroliti si acizi grasi pentru ajuta organismul sa mentina apa in diferite tesuturi.

Articole create 413

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus