mitologie Stapanul Inelelor

Mitologie si realitate in Stapanul Inelelor

Tolkien, cel care a scris seriile „Stapanul Inelelor” a sustinut dintotdeauna ca el nu s-a inspirat deloc din realitate, din credinta sau din experientele sale atunci cand a creat atat de celebrele carti. Acesta a luptat in Primul Razboi Mondial si multi cred ca experienta si trairile lui de acolo au inspirat personajele si intamplarile din cartile fantastice.

Multi oameni care stiau ca acesta a luptat in Primul Razboi Mondial pretind ca seriile scrise sunt de fapt o alegorie a razboiului, lucru pe care autorul l-a negat cu vehementa. Ciudat totusi, chiar daca nu mai eradoar un  tanar care sa fi lucrat in armata, si cu toate ca povestile au fost scrise inainte cu mult de Cel de-al Doilea Razboi Mondial, multi oameni sunt convinsi ca acesta a scris o alegorie directa despre acest razboi.

Legatura evidenta este ca Hitler ar fi fost Sauron si ca nazistii ar fi fost Orcile, cu Saruman poate, incadrandu-se in persoana lui Joseph stalin-un aliat in care aliatii nu ar fi trebuit sa aiba incredere. Ian McKellan insusi a declarat odata ca ar fi trait intr-un adapost imotriva bombelor in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial si s-a intrebat cum de un asemenea razboi traumatizant nu ar fi schimbat felul in care Tolkien si-a scris povestile (chiar si inconstient).

Binenteles, daca ca a fost ceva constient sau nu, aceasta a fost intrebarea. Tolkien sustine ca nu a scris nici o alegorie directa sau constienta catre nimic, insa este adevarat ca tot ceea ce un scriitor isi imagineaza este bazat in mare parte pe propriile experiente. Exista intr-adevar unele parti din poveste care nu se potrivesc chiar cu o asemenea teorie, insa ca orice interpretare alegorica, are pe atat de multa valoare si adevar pe cata pui in ea. Chiar Tolkien a inteles ca oamenii pot vedea creatia sa drept o alegorie si nu a avut vreo problema cu acest lucru-insa nu i-a placut totusi atunci cand oamenii au sustinut ca a facut asta dinadins.

Articole create 412

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus