Mitologia greaca: zeita Hera

20110516202327!Hera

Hera este una dintre cele mai importante zeitati grecesti, fiind in acelasi timp si regina zeilor din Olimp. Hera a fost foarte venerata de catre grecii antici, mai ales de catre femeile casatorite. Hera este sora zeului-rege Zeus, imparatul olimpienilor. Este bine cunoscuta pentru natura ei geloasa, fiind extrem de axata pe fidelitate si pe familie. Se spune ca aceasta a pedepsit o nimfa de munte pe nume Echo care a incercat sa-l seduca pe sotul ei, Zeus, blestemand-o sa repete intotdeauna cuvintele altora. De aici deriva cuvantul “ecou”. Hera este bine cunoscuta pentru latura ei razbunatoare, pedepsind aproape toate zeitele sau muritoarele care au avut vreodata o aventura cu sotul ei.

La fel cum se intampla si cu alti zei si zeite, exista cateva mituri care se axeaza pe Hera si care ne vor spune nu numai rolul ei de zeita, dar ne vor dezvalui si relatiile ei cu alte fiinte. Ca si fecioara, Hera era cea mai frumoasa dintre toate zeitele. Zeus a fost atras imediat de frumusetea acesteia si, potrivit poetului roman Statius, a sarutat-o fortat pe aceasta. Hera insa l-a ignorat in mod inocent, deoarece, pentru ea, Zeus era fratele ei mai mic. Intr-un final, totusi, Zeus ajunge sa o seduca pe Hera, aceasta ajungand sa dea nastere altor zei de seama din panteonul grecesc.

Fiind o zeita-mama, importanta Herei a fost cruciala in cultura Greciei Antice. Oamenii, in special femeile, preferau sa o venereze pe Hera pentru miracolele si ajutorul cu care a venit atunci cand oamenii aveau nevoie de ea. Hera este simbolul fidelitatii si al razbunarii pe un sot infidel. Asadar, toate femeile casatorite au tendinta sa o aiba ca model pe aceasta zeita, prin virtutile si calitatile de care dispunea Hera, constituindu-se intr-un adevarat model pentru toate femeile Greciei Antice.

 

 

Articole create 411

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus