maini

Oamenii de stiinta sustin ca mainile oamenilor sunt mai primitive decat cele intalnite la cimpanzei, fiind foarte apropiate de mainile ultimului stramos comun al nostru. Aceste resultate sugereaza ca, din moment ce proportiile mainilor oamenilor sunt primitive, atunci cand primii membri liniei umane au inceput sa foloseasca si sa produca unelte de piatra complexe in mod sistematic, ”mainile lor aratau destul de mult cu cele inatalnite in ziua de azi la oameni”- sustine autorul studiului, Sergio Almecija, un paleontolog la Universitatea Washington, D. C.

Trasatura cheie care face diferenta dintre oameni si celelalte specii de animale care traiesc in ziua de azi, consta in capacitatea acestora de a crea intrumente complexe. Aceasta abilitate nu numai ca depinde doar de capacitatea extraordinara a creierului uman, ci, de asemenea, si de dexteritatea mainilor oamenilor.

Stramos comun

Astfel, mainile oamenilor se deosebesc de cele ale maimutelor prin faptul ca degetele sunt relativ mai lungi. In urma cu un secol, oamenii de stiinta au descoperit ca stramosii oamenilor au evoluat din primele maimute, cum ar fi gorilele sau cimpanezeii, ocazie cu care si mainile oamenilor au devenit relativ primitive, semanand foarte tare cu mainile maimutelor din prezent. In contrast fata de aceasta teorie, oamenii de stiinta moderni considerata ca maimutele actuale poseda maini specializate si adaptate pentru o viata cat mai lunga.

Cu toate acestea, in timpul anilor 1980 si 1990, analizele genetice au evidentiat ca cele mai apropiate rude ale oamenilor sunt cimpanzeii. ”Acest lucru a fost extrem de surprinzator, deoarece ideea generala de la acea ora consta in faptul ca gorilele si cimpanzeii erau specii inrudite intre ele, in niciun caz cu oamenii.”- a declarat Almecija.

Aceasta descoperire recenta a facut ca multi oameni de stiinta sa creada ca ultimul stramos comun pe care oamenii l-au impartasit cu cimpanzeii a trait in urma cu 6-7 milioane de ani, si a fost asemanator cu un cimpanzeu modern. De asemenea, in urma acestei cercetari, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acea perioada a fost prima data cand oamenii au reusit sa stea in doua picioare.

De Admin