Lucruri pe care nu le stiai despre oameni

Am vorbit in articolele trecute depre lucruri pe care nu le stiu multi despre lumea in care traiesc. Totusi, ai putea crede ca sunt zeci de lucruri pe care nu le stiai despre tine insuti?! Poate ca mai greu insa informatiile ce urmeaza, te vor convinge ca e asa: despre tine, stii mai putine decat ai putea crede ca stii.

Incepem prin a-ti spune ca ADN-ul tau contine nici mai multi nici mai putin de 80.000 de gene distincte. Deasemenea, amprenta limbii tale este la fel ca cea digitala: unica.

La maturitate, ai doar 206 oase in corp. Mai exact, ai cu 144 mai putine decat are un copil pana la 5 luni. Se intampla asa intrucat in perioada de crestere, o multime din oasele corpului se unesc. Daca tot vorbim despre oase, afla ca un os uman cat un chibirit de mare, suporta o greutate de 9 tone.

Daca ai crede ca ai multe vase capilare (mult par pe cap si in alte parti ale corpului) inchipuie-ti numai ca un plaman, are vase capilare cat sa se intinda pe 2400 kilometri. Mai exact, este vorba despre 300.000 de milioane de vase capilare.

Zilnic, testiculele barbatilor produc 10 milioane de spermatoizi. Stiai ca noaptea cresti cu 8 milimetri si dimineata ai inapoi aceeasi inaltime?! Ei bine, forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor este de vina.

Muschii unui ochi inregistreaza apoximativ 100.000 miscari pe zi. Daca muschii picioarelor s-ar misca la fel, ar insemna sa mergem zilnic 80 de kilometri. Deasemenea, tot ochiul percepe numai 90% din informatiile primite.

Pe un centimetru patrat de piele, traiesc 32 milioane de bacterii. Slava Domnului ca mai mult de 99% din ele nu ne pot face nici un rau.

Pentru final, am lasat cele mai impresionante lucruri despre corpul omenesc. In fiecare centimetru de piele ai 1300 celule nervoase, 100 glande sudoripare, 3,5 metri de nervi, 6 metri de vase de sange si… alte 3 milioane de celule.

Stai: cat spuneai ca stii despre corpul tau?

 

Articole create 411

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus