Casa de brokeraj romaneasca, Equity Invest, anunta intr-un raport ca in prima parte din ianuarie leul a inregistrat pe pietele financiare cea mai drastica depreciere din ultimii 4 ani. Aceasta depreciere s-a realizat in doua etape.Care au motivele deprecierii cat si mai mult despre deprecierea leului citim in randurile ce urmeaza.

SUA a continuat masurile de contractie in anul curent iar capitalurile speculative si-au facut iesirea din zona emergenta. Avand in vedere ca dolarul este din ce in ce mai puternic, pune la dispozitie randamente in crestere si nu aduce riscuri mari, a atras atentia investitorilor in perioada analizata, mai mult decat alte instrumente financiare.

Acest context a adus leului o scadere de aproape 0,7% fata de euro in prima saptamana din prima luna a anului. Si alte monede regionale au inregistrat scaderi. Equity Invest mai aduce in vizor scaderea de 0,6% in cazul zlotului si coroanei cehe cat si de cea cu peste un procent a forintului.

Al doilea motiv al deprecierii leului il expune tot Equity Invest pe incomemagazinne.ro. BNR si masurile luate configureaza contextul. BNR a redus in ianuarie dobanda cheie la cota de 3,75% si a scazut  ratele rezervelor minime obligatorii. Rezultatele au fost pe masura.Surplusul de lichiditati de pe piata a crescut cu peste 4 miliarde lei. In  doar doua zile,  s-a  inregistrat o depreciere de aproape 1% a leului fata de euro pe pietele financiare. O crestere a acestui procent a fost  aplanata de faptul ca in America, piata muncii a inregistrat rezultate slabe care au fost facute publice tot in ianuarie. Investitorii au devenit astfel din nou dispusi sa riste pe pietele emergente, astfel incat si leul a avut de castigat.

Cosmin Enache, director general adjunct al Equity Invest este de parere ca leul va fi si mai sensibil in 2014, in fata masurilor luate de BNR. FED va reduce si mai mult programul de relaxare cantitativa, dolarul se va intari  si  presiunea va reveni pe monedele  regionale  unde intra si  leul.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *