Ministrul Educatiei a anuntat schimbari in ceea ce priveste conceptul de investitie in segmentul educatiei. In prima faza se doreste ca fondurile sa vian din partea parintilor prin introducerea „fondului scolii”. O taxa care se va impune pentru ca cele necesare elevilor sa aibe costuri care sa acopere macar o mica parte.

Ce implica investitia?

Ceea ce ministrul a anuntat ca fond al scolii care se va introduce este menit sa se consume in scopul educatie, de la asigurarea de echipamente pana la faza de cercetare, de a sponsoriza vacante. Ramane insa ca fiecare unitate scolara sa decida in ce sens se vor cheltui acei bani, important este partea concreta, reala de a se colecta banii. Insa pe langa taxa impusa per elev si pentru fiecare scoala se doreste sa se includa optiunea cetatenilor ca 2% din impozit sa fie directionati catre sistemul de educatie. Aceasta metoda este poate mult mai avantajoasa pentru ca fiind optiunea libera a cetatenilor pentru fiecare in parte nu se va impune colectarea de bani cash care va fi poate o povara pentru multi dintre parinti.

Cersind pentru donatii

In faza de plan intentia ministrului este una binevenita. Insa pentru moment conturile de impozite pe venit sunt la primarie ceea ce face ca transferul de procent catre sistemul educatiei nu este posibila. In ceea ce priveste fondul scolii acest subiect a fost mereu unul intens discutat. Se necesita o suma fixa probabil la nivel de scoala. Insa cei care nu au o situatie favorabila in a plati o astfel de taxa vor avea nevoie de un regim special. Insa daca e sa ne raportam la nivelul celor din mediul rural se prea poate ca intreaga taxa sa fie suspendata din lipsa posibilitatii de a plati. Ca un ajutor social sunt multi parinti care primesc o suma de bani pentru a sustine educatia copilului. Deci investitia din acest punct de vedere este una care nu sta in picioare.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *