Recensamintele si anchetele sociale reprezinta cele mai cuprinzatoare si mai stabile mijloace de a masura nivelul de saracie din lume, dar cu toate acestea nu sunt chiar perfecte. Astfel de sisteme cer costuri impresionante si nu garanteaza raspunsuri exacte. De asemenea, sondajele ar putea sa nu mai fie la fel de valoroase in regiunile sarace ale lumii, din moment ce astfel de zone au tendinta de a deveni din ce in ce mai periculoase. De altfel, o analiza a World Bank a descoperit ca 29 de state sarace nu aveau datele saraciei din anul 2002 si pana in 2011.
In incercarea noastra continua de a conecta aceste lipsuri si de a imbunatati intelegerea noastra asupra saraciei de la nivel global, imaginile saltelitare foarte detaliate ar putea deveni un instrument extrem de util in analizarea acestui factor ce afecteaza lumea. In acest sens, World Bank a incheiat recent un parteneriat cu doua companii de cartografiere geospatiala, dar si cu un profesor de geografie de la Universitatea George Washington, din dorinta de a afla care sunt cele mai sarace zone dn lume.
„Datele satelitare reprezinta un compliment, mai degraba decat un substitut. Satelitii au puterea de a genera si mai multe date despre saracie, din cauza ca pot cuprinde un spatiu si mai mare”- sustine David Newhouse, senior economist la World Bank.
Orbital Insight
De altfel, James Crawford, CEO si fondator al Orbital Insight- una din companiile partenere ale World Bank sustine ca „un satelit care se invarte in jurul Pamantului va surprinde acelasi numar de imagini cu Sri Lanka, la fel ca si in cazul orasului New York”. Astfel, se doreste ca oamenii de stiinta sa analizeze imaginile satelitare globale, astfel incat sa ajunga la un punct comun si sa declare care sunt zonele sarace ale lumii, reusind astfel sa implemneteze un plan strategic de a ajuta aceste regiuni deficitare din punct de vedere economic.