Cu totii cunoastem povestea: ceasul bate la miezul noptii si Cenusareasa- care se confrunta cu o problema in ceea ce priveste garderoba- fuge de la balul roial, lasand in urma un singur pantof de sticla. Printul calatoreste in Regat pana cand gaseste femeia careia sa i se potriveasca pantoful, dupa care cei doi se casatoresc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti.
Insa, soarta Cenusaresei de a trai pana la adanci batraneti ar putea la fel de usor sa fie spulberata, spun oamenii de stiinta care au realizat o serie de calcule pentru a evalua durabilitatea incaltamintei de sticla. „Atunci cand stai in picioare, forta care actioneaza in jos ar trebui sa apese in mod egal”- sustin acestia. Insa, daca ea fuge sau merge, intreaga forta desecendenta este lasata numai pe un singur picior- functie de cel cu care calca.
Rezultatul? Ei bine, pantofii Cenusaresei ar trebui sa se fi spart, cu exceptia cazului in care tocurile sale erau mai mari de 2,5 cm- in plus, o fata care doreste sa devina printesa trebuie sa aspire la pantofi cu talpa mai inalta.
Fizica in povesti
Aceasta, dar si alte povesti asemanatoare pot fi gasite in revistele stiintifice. Studentii de la diverse universitati incearca sa aplice legile fizicii reale in cazul povestilor, pentru a descoperi care ar fi, de fapt, realitatea. „Exista o singura poveste adevarata”- sustine profesorul de fizica Mervyn Roy, care sprijina astfel de studii in randul studentilor. „Studentii pot rezolva probleme relativ simple, pe baza unor lucruri la care s-au gandit oamenii cu imaginatie din trecut. Insa, odata ce incepi sa analizezi fictiunea, vei descoperi ca exista un taram destul de mare de lucruri care abia asteapta sa fie explorate”- mai adauga cercetatorul. Studentii adora sa rezolve astfel de probleme, iar pe aceasta cale se combina utilul cu placutul si invata mai usor anumite lucruri ce tin doar de domeniul stiintific.