Evaluarea psihomatica a prescolarilor

In perioada 25 februarie – 22 martie 2019 se desfasoara evaluarea copiilor pentru clasa 0. Testarea este una de tip psihosomatic si are rolul de a-i ajuta pe specialisti sa stabileasca daca cel mic este pregatit pentru clasa pregatitoare sau este mai indicat sa mearga la gradinita in grupa mare. Acest lucru se concluzioneaza pe baza anumitor abilitati ce reies in urma evaluarii.

Ca regula, evaluarea psihomatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare 0 nu este una obligatorie pentru toti copiii. In conformitate cu „Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2019 -2020”, evaluarea dezvoltarii psihomatice este considerata obligatorie doar pentru copiii care vor solicita inscrierea in clasa 0 si implinesc varsta de 6 ani dupa 31 august 2019.

Conform unui trust de stiri Suceava, inaintea evaluarii psihomatice este necesar de mers cu copilul la medicul de familie sau pediatru, in vederea obtinerii unei adeverinte care sa ateste faptul ca cel mic este sanatos din punct de vedere clinic sau apt pentru scoala.

In ce consta evaluarea psihomatica?

Este esential ca fiecare parinte sa stie faptul ca evaluarea psihomatica nu masoara nivelul de inteligenta sau alte aptitudini psihologice ale copilului. Ea se realizeaza in strictul scop de a identifica daca prescolarul care urmeaza sa frecventeze clasa 0 dispune de aptitudinile sau abilitatile necesare pentru a-i putea face fata.

Exista posibilitatea ca specialistii sa descopere copii de varsta de 6 ani care, pe baza rezultatelor testarii psihomatice, sa fie pregatiti sa intre direct in clasa I, fara a mai fi necesara si trecerea prin clasa pregatitoare. Acest lucru are loc daca psihologul ce se ocupa de testare descopera ca au un grad de dezvoltare mai ridicat decat alti copii care sunt de aceeasi varsta cu cea a lui.

Cu alte cuvinte, evaluarea psihomatica are rolul de a oferi un ajutor de specialitate parintilor care trebuie sa ia cea mai buna decizie cu privire la viitorul scolar al copilului.

Testarea are loc la dat si ora afisata in programul postat la fiecare dintre centrele de evaluare, va dura aproximativ 10 minute si se va putea realiza doar in prezenta parintelui. Evaluarea propriu-zisa consta in anumite teste cu 20 de intrebari specifice clasei pregatitoare sau 0, respectiv 25 de intrebari pentru aspirantii la clasa I.

Aceste teste sunt aplicate de catre specialisti psihologi, cuprind intrebari legate de cunostinte si informatii esentiale, pe care fiecare copil trebuie sa le detina pana la implinirea varstei de 6 sau 7 ani, cum ar fi sa numere, sa spuna anotimpurile sau sa recunoasca anumite culori. Nu exista un set de intrebari standard, intrucat psihologul le poate schimba pe parcurs, in functie de modul in care se desfasoara evaluarea, insa gradul de dificultate ramane la acelasi nivel.

Pentru ca un copil sa obtina raspuns favorabil pentru inscrierea in clasa la care aspira, este necesar sa raspunda corect la cel putin 75% dintre intrebarile adresate in cadrul evaluarii. Rezultatele nu se vor oferi pe loc, ci se transmit in scris, a doua zi dupa evaluare si pot fi ridicate de catre parinti de la locatia in care copilul a fost evaluat. Aceste rezultate nu pot fi contestate.

 

Aceste evaluari au inceput si in Suceava, astfel ca parintii din localitatile acestui judet se pot pregati pentru efectuarea acestei evaluari. In cadrul site-ului Suceava Live sunt prezentate conditiile si documentele necesare pentru solicitarea cererii de evaluare psihomatica.

Articole create 413

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus