In ceea ce priveste pretul-parte din mixul de marketing-am putea lua in considerare o afacere mai mcia sau mai mare care se ocupa cu comercializarea fructelor de sezon. Intr-o asemenea situatie, proprietarul poate sau nu sa aiba competitori. Daca acesta are asa ceva, poate va trebui sa se dea dupa preturi in functie de ale competitorilor.
Daca nu are competitori, se poate sa fie singurul vanzator de pe o anumita zona extinsa si isi poate permite sa creasca preturile. De fapt, daca exista vreo anumita schimbare de vreme, produsele sale pot deveni prea scumpe sau prea ieftine. De asemenea, daca guvernul impune orice tip de restrictii import-export, preturile pot varia in functie de aceste lucruri.
Vanzarea este o alta parte a mixului de marketing. Iti poti vinde produsul doar dupa ce ti-ai inteles foarte bine publicul tinta. In urma cu cateva decenii, vanzarea era pur si simplu o afacere care implica un cumparator si un vanzator. Cu timpul, am avut parte de retaileri, de angrosisti, de proprietari de magazine, de producatori si de distribuitori de tot felul.
Iti poti vinde produsele prin intermediul retailerilor sau poti alege sa vinzi online. Vanzarea depinde de cat de mult este preferat al tau produs de catre o anumita baza de consumatori. Marketingul este o unealta eficienta care ajuta proprietarii de companii sa isi vanda produsele-indiferent de metoda de vanzare aleasa.
Ai putea alege sa iti vinzi produsele direct sau indirect. Daca detii un magazin in care vinzi propriile bunuri fabricate, poti vedea de unul singur care este treaba si asista personalul pentru a reusi sa vinzi clientilor. Daca alegi sa vinzi produse online, va trebui sa ai niste brosuri cu explicatii care sa le ofere cumparatorilor mai multe informatii despre produse. Daca alegio sa vinzi prin retaileri, asigura-te ca vei explica totul despre acel produs.