3,5 milioane de romani au ales calea strainatatii pentru o viata mai buna. Multi pleaca la munca, sezonier, pe scurta perioada, altii se stabilesc in strainatate pentru viitorul copiilor. Si daca pana acum Spania si Italia erau destinatiile tinta acum lucrurile s-au schimbat. Topul destinatiilor este cu totul altul insa roind in jurul acelorasi tari care au fost primitoare inca de la bun inceput si acum au ajuns sa aibe comunitati intregi de imigranti romani.
Cu cifre duble fata de 2010 Germania a inregistrat un numar record de „vizitatori”. 841.700 de imigranti in total, din care 21% sunt romani si bulgari. Si asta pentru ca in timp ce Germania se mentine pe linia de plutire in contextul in care multe tari sunt deja in pragul falimentului- Grecia este cel mai bun exemplu. Astfel ca in ceea ce priveste populatia din UE care a luat cursul drumului spre Germania este un procent foarte mare, de peste 50% in cazul Spaniei si 92% din Grecia.
Insa in numere exacte romanii se mentin acolo unde si pana acum era o destinatie „clasica”. Cu comunitati formate in Spania romanii inregistrati sunt 896.000 persoane, in timp ce Italia a inregistrat 968.000 de persoane;insa dincolo de datele oficale vin si cei „nedeclarati”. Si in Belgia numarul romanilor a crescut, mai cu seama ca inca pana la sfarsitul anului nu se necesita permis de munca. Cu 24% mai multi romani si bulgari care s-au alaturat campului fortei de munca in Belgia Austria nu este nici ea ocolita. Oficial 13.700 de romani au ales aceasta destinatie pentru o noua perspectiva de viata.
Si luand doar exemplui din Marea Britanie acolo unde se conduc campanii pentru ca romanii sa nu mai vina sunt numeroase tari care aplica restricitii pentru romani insa acestia nu sunt atat de usor de convins. Din 27 de tari 9 sunt cele care incearca sa indeparteze romanii, Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.