hotelbaril.ro

Hateg, considerat unul dintre cele mai cochete orasele de munte, este situat la poalele muntilor Retezat, in judetul Hunedoara. O excursie in aceste locuri pitoresti te transpune in timp, pana la perioada dinozaurilor. Nu trebuie sa stai pe ganduri, doar pentru faptul ca este o localitate mica, ce are in jur de 10.000 de locuitori. In ciuda populatiei reduse, Hategul si imprejurimile lui sunt pline de obiective turistice, la care iubitorii de istorie, natura si religie se intorc de fiecare data.

Daca te decizi sa vizitezi Tara Hategului ti-am facut o lista cu principalele atractii turistice pe care sa le incluzi in itinerar. Trebuie sa iei in calcul si o cazare ieftina Hateg, astfel incat sa te incadrezi intr-un buget rezonabil.

Sarmizegetusta Ulpia Traiana

Toata lumea stie ca este vorba despre capitala Daciei, dupa cucerirea acesteia de catre Imperiul Roman. Ridicata intre anii 108-110, cetatea era una dintre cele mai mari constructii ale acelor vremuri ce gazduia locuintele a peste 5000 de oameni. La momentul actual, aceasta apartine comunei Sarmizegetusa, localitate in care se afla si muzeul in care sunt expuse obiecte arheologice. Din pacate, o mare parte din fostul oras antic este ascunsa de privirile oamenilor, intrucat este… sub pamant.

Sarmizegetusa Regia

A fost capitala Daciei inainte de cucerirea romanilor si totodata cel mai important centru militar, politic si religios. Cercetatorii estimeaza ca ar fi fost ridicata in secolele III – II i. Hr. Este situata in Muntii Orastiei iar turistii raman uimiti in fata acestei incarcaturi istorice deosebite, adeasupra careia pare ca pluteste spiritul dacilor liberi. Exista numerosi arheologi si istorici de peste hotare care se arata interesati de acest monument istoric si vor sa il exploreze pe deplin.

Rezervatia de zimbri

Se intinde pe o suprafata de 50 de hectare, fiind situata la intrare in Hateg, dinspre Simeria. Gasesti rezervatia destul de usor, intrucat se poate observa chiar de la sosea. Este primul loc din Romania cunoscut pentru cei 2 zimbri ce au fost adusi din Polonia in anul 1958. In prezent, in rezervatie sunt 7 zimbri, fiind numai 3000 de exemplare pe tot globul.

Valea dinozaurilor

Dupa ce ai vizitat rezervatia, te va interesa sa vezi locul unde traiau celebrii dinozauri pitici, in urma cu 70 de milioane de ani. Valea Dinozaurilor este traseul pe care, acum 120 de ani, arheologii au descoperit primele fosile de dinozaur. Acesta se afla in Geoparcul Dinozaurilor, unul dintre cele mai importante puncte turistice din Tara Hategului.

Parcul National Retezat

Poti zari Varful Retezat acoperit cu zapada pana vara tarziu, din orasul Hateg. Poti opta pentru unul dintre traseele montante mai dificile sau mai usoare, pe parcursul carora vei vedea lacuri glaciare sau piscuri abrupte. Retezat este considerat muntele cu ochi albastri, datorita multitudinii de lacuri glaciare. Este foarte posibil ca pe traseu sa iti iasa in cale capre negre si caprioare. Fiind obisnuite cu turistii, poate ai norocul sa se lase fotografiate.

Manastirea Prislop

Manastirea Prislop a ajuns cunoscuta datorita numarului mare de pelerini care merg sa se roage la mormantul parintelui Arsenie Boca. Acesta de afla la numi 16 kilometri de Hateg, insa vei avea nevoie de o masina proprie pentru ca nu sunt autobuze.

Manastirea a fost construita intr-o poienita, imprejmuita de dealuri. Este un loc linistit si pitoresc unde iti vei mai dori sa revii, atunci cand iti vei simti sufletul impovarat. Arsenie Boca a fost o vreme staretul manastirii, lucru cunoscut de toti credinciosii.

Avand in vedere cate bogatii ascunde tara noastra, vara aceasta reprezinta momentul prielnic pentru a porni in explorarea ei. Tara Hategului te asteapta sa iti povesteasca istoria noastra, istoria poporului roman si sa te incante cu locuri splendide.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *