Penele le protejeaza pe pasari de catre capriciile naturii. Dar probabil ca te intrebi, de ce pene? De ce nu o blana, care are in general cam aceleasi functii ca si penele? Raspunsul consta in istoria evolutionista a pasarilor. Un tip interesant de pasare sunt pinguinii, care dispun de pene foarte scurte si foarte dese. Penajul acestora este foarte compact si ii protejeaza pe pinguini de apa si de temperaturi foarte reduse. Fiecare continent dispune de pasari care au penaje foarte frumoase si variate. Probabil ca va fi un soc pentru tine sa-ti spun ca pasarile si dinozaurii au aceiasi stramosi.

Pasarile sunt unice, nu doar prin abilitatea lor de a zbura, ci si datorita trasaturii lor definitorii si anume, penele. Asadar, de ce au pasarile aceste podoabe moi? Raspunsul evident este necesitatea de a zbura. Penajul le ajuta pe pasari sa zboare si sa-si mentina un zbor lin si controlat. Pasarile sunt mult mai dezvolatate in arta zborului decat alte creaturi care dispun de aceasta abilitate precum sunt liliecii si diferitele insecte. Prietenii nostri „pufosi” dispun si de stiluri de viata specifice, iar penele lor ii ajuta si pentru a-si satisface nevoile de hrana.

Penele  pasarilor dispun de patru functii principale si anume: zborul, termoreglare, protectia si perceptia tactila. Legat de zbor, penele nu au fost concepute pentru a face ca pasarile sa zboara. Cu totii cunoastem tipuri de pasari care nu pot zbura, chiar daca au aripi. Motivele pentru care pasarile au evoluat si au dezvoltat pene sunt ca aveau nevoie de protectie si incalzire. Un lucru care s-ar putea sa te lase masca este acela ca exista teorii conform carora se spune ca si dinozaurii aveau pene. Imagineaza-ti cum ar fi ca dinozaurii pe care-i vedeai in filme, generati pe calculator, lipsiti de par si pene, sa nu fie deloc ca cei care au existat de fapt.

 

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *