Cum ne afecteaza ora de iarna

An de an in luna octombrie si mai exact in noaptea de trecere intre 26 si 27 octombrie se schimba ora. Spre exemplu ora 4 dimineata devine 3, deci implicit prelungim orele de somn. Iar aceasta practica dateaza inca din 1933. Este ceea ce face parte din Conventia Fusurilor Orare. Stiai insa ca ora de vara este cea de la care porneste totul? Cu alte cuvinte in perioada lunii octombrie trecem de fapt la ora normala. Si asta pentru ca ora de vara sa fie practica ce va salva energie electrica necesara pentru iluminat.

Desi asta inseamna o ora de somn in plus totusi se pare ca asta este egal cu un oarecare dezechilibru si prin urmare calitatea somnului cunoaste ceva modificari. Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca in randul participantilor la proiect nota pentru calitatea somnului a scazut dupa trecerea la ora de iarna, de la 5,4 la inversul sau, 4,5. Desi totusi specialistii anunta ca este vorba doar de o schimbare ce isi arata efectele pe moment. Pe masura ce timpul trece, iarna adevarata se instaleaza ceea ce se coreleaza cu schimbari mai putin placute insa usor deranjante dispare.

Mai mult decat atat expertii spun ca nu trebuie sa fie o problema sau o grija pentru ca de fapt somnul se va imbunatati. Pentru ca ziua devine mai scurta si implicit noapta mai lunga avem tentinda de a dori sa ne odihnim mai repede decat de obicei. Initial inseamna somn devreme trezit mai tarziu ceea ce bulverseaza intr-o oarecare masura insa pe parcurs este un plus. Atat pentru cei care sunt mai obositi de obicei, atat pentru cei lenesi cat si pentru cei care de obicei nu experimenteaza probleme cu somnul, cu trezitul.

 

Articole create 412

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus