Gheizere

Cele mai faimoase gheizere din lume

Un gheizer, in termeni simpli, poate fi descris ca o expulzare naturala a apei de sub suprafata Pamantului, de multe ori coexistant cu aburul.

Termenul gheizer isi are radacinile in verbul Islandic geysa, ce inseamna a tasni. Gheizerele sunt formate ca rezultat al conditiilor hidreogeologice, atunci cand apa de sub pamant este incalzita de organismele magmatice. De indata ce apa de sub pamant este incalzita la nivelul fierberii, cateodata presiunea din pasajele din interiorul gheizerelor sunt brusc eliberate. Acest lucru reuzlta intr-o elibereare de apa prin orificiu, acompaniata de vapori.

Desi este o caracteristica geologica deosebita, sunt peste o mie de gheizere naturale prezente in jurul lumii. Majoritatea dintre acestea, mai mult decat 300, sunt localizate in Yellowstone National Park, Wyoming, Statele Unite ale Americii. In jur de 200 de gheizere pot fi gasite in Rusia, in timp ce cele care raman sunt prezente in jurul lumii, incluzand Islanda si Noua Zeelanda. Unele din cele mai faimoase gheizere din jurul lumii sunt vazute in actiune in Statele Unite ale Americii, Rusia, Noua Zeelanda si Islanda.

Strokkur

Localizare : Estul Reykjavik, Islanda

O parte din zona geotermala Haukadalur, Strokkur este un gheizer fantan langa raul Hvita in Islanda. Numit dupa cuvantul Islandic ce inseamna a clocoti, ghiezerul erupe la un interval de fiecare 5 sau 10 minute. Primul record al unei eruptii active a lui Strokkur dateaza din 1789, dar in 1896, un cutremur i-a blocat pasajul, punand o pauza in activitatea sa. In 1963 localnicii au eliberat conducta si au deblocat sistemul acesteia, readucand la viata ciclul sau de eruptie.

Valea Gheizerelor

Localizare : Peninsula Kamchatka, Rusia

A 2-a cea mai mare zona de gheizere din lume, Valea Gheizerelor, este un bazin lung de 6 kilometri localizat in Peninsula Kamchatka din Rusia. Zona contine peste 30 de gheizere ce au fost numite oficial. Unele dintre gheizere raman active si pana in ziua de azi si pot fi vizitate.

 

Articole create 413

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus