soldati-siria-captagon

Doua investigatii separate realizate de Reuters si Time au descoperit ca drogul Captagon este folosit de soldatii sirieni astfel incat sa fie treji in timpul razboiului, dar sa se mentina si in stare de alerta. Cu toate ca cei care utilizeaza acest drog sustin ca acesta le ofera o senzatie de „puteri speciale”, de fapt, Captagon este mai periculos decat amfetamina- care este interzisa in toate zonele lumii.

Captagon a fost dezvoltat pentru prima oara in anii 1960 ca si tratament pentru hiperactivitate, narcolepsie si depresie. Pana in anii 1980, drogul a fost interzis in mai multe tari din cauza faptului ca oferea dependenta foarte repede. Adesea cunoscut si ca „drogul inteligent” sau „nootropic”, Captagon actioneaza asemeni amfetaminei, reusind sa ofere utilizatorilor o senzatie de eforie, facandu-i pe acestia mai vorbareti si mai alerti- din cauza exploziei de energie ce inunda organismul acestora.

Fiind unul din cele mai ieftine droguri ce se gasesc in orientul Mijlociu, Captagon a devenit extrem de popular din cauza instabilitatii statului sirian, care a condus la un razboi civil. „Utilizarea de Captagon dar si a altor pastile a crescut foarte mult dupa revolutie, chiar si in randul civililor si asta din cauza presiunii economice si psihologice”- sustine un psihiatru sirian, care a ajutat la tratarea dependentilor de Capatgon.

Siria- cel mai mare consumator de Captagon

Odata ce tensiunile din interiorul statului au continuat sa creasca, Siria nu numai ca este cel mai mare consumator de Captagon, dar si cel mai mare producator. Veniturile din vanzarile de droguri au fost utilizate pentru a plati arme, care sunt utilizate atunci cand soldatii sunt drogati cu Captagon. Destul de ironic, nu?

Intr-un interviu recent, un ofiter de control al drogurilor din orasul sirian Homs a explica care sunt efectele acestui drog asupra soldatilor: „Am putea sa-i batem si ei nu ar simti durerea. Cei mai multi dintre ei ar incepe sa rada in timp ce ii batem. De obicei, lasam prizonierii linistiti vreme de 48 de ore- pana cand efectul drogului dispare- iar apoi incepem interogarea”. Cu toate acestea, legea islamica interzice utilizarea de orice substanta de acest gen, dar chiar si asa, Captagon este un drog care controleaza guvernul si populatia din Siria.

De Admin