Banuiesc ca esti la fel de uimit cum am fost si eu cand am aflat despre asta, insa da, cariile sunt contagioase. Ca si copii (chiar si ca adulti), cu totii am fost mereu inspaimantati de ideea ca trebuie sa vizitam un dentist. Doar gandul la durerea incomensurabila pe care trebuia s-o experimentam atunci cand trebuia sa punem o plomba ar putea face ca parut de pe mana sa ni se ridice. Vorbind despre carii, era considerat mai demult ca ciocolata si dulciurile ar fi responsabile pentru aparitia acestora.
Totusi, „saracutele” dulciuri nu sunt intotdeauna responsabile cu aparitia problemelor dentare precum sunt cariile. Cele care sunt cu adevarat responsabile cu aparitia cariilor sunt bacteriile. Doua dintre acestea, streptococcus mutans si streptococcus sobrinus, bacterii care se hranesc cu particulele de mancare, au tendinta sa se fixeze pe dinti si sa formezee o substanta numita placa. Dupa ce au ajuns in stadiul de a produce placa bacteriana, minusculii dusmani ai dintilor nostri incep sa produca acizi, care, mai devreme sau mai tarziu, ajuns sa intre in dintele nostru, dand nastere astfel unei carii.
Studiile noi arata ca poti sa contracarezi o carie de la o persoana care are deja carii, ceea ce inseamna ca vestitele carii sunt mai rele decat ni s-a parut vreodata, fiind si contagioase, pe langa toate. Atunci cand vine vorba de prevenirea aparitiei cariilor, trebuie sa iei in calcul urmatorii factori.
- Vizita un dentist odata la fiecare 6 luni.
- Foloseste apa de gura dupa fiecare masa. Aceasta poate ajuta la eliminarea problemelor legate de stadiile incipiente ale unei carii.
- Mesteca guma cu xilitol. Acest compus stimuleaza secretia de saliva, care in schimb tine bacteriile departe.
- Nu manca in exces lucruri dulci si sucuri carbogazoase, bacteriile mentionate mai sus fiind extrem de „interesate” de alimentele bogate in carbohidrati si zaharuri.