In ciuda faptului ca temperatura de la suprafata a Soarelui este de aproape 5505 grade Celsius- ceea ce face imposibil ca un om sa isi duca viata aici- astronomii au fost capabili sa determine cat de mult poate cantari o persoana- daca aceasta ar sta pe Soare.

Utilizand o tehnica noua, care masoara luminozitatea stelelor de acest gen, oamenii de stiinta sunt de parere ca au descoperit o modalitate de a masura gravitatea de la suprafata, cu o acuratete de 4%. Folosind aceasta metoda, cercetatorii au descoperit ca o persoana obisnuita ar cantari de aproape 20 de ori mai mult pe Soare decat pe Pamant, insa ar fi de 50 de ori mai usoara pe o stea tipica rosu gigant.

Tehnica intervalului de timp

Tehnica a fost dezvoltata de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Viena, condusa de catre omul de stiinta Thomas Kallinger, si se numeste „tehnica de autocorelare a functiei de timp”, sau tehnica intervalului de timp- pe scurt. Astfel, aceasta tehnica foloseste variatii subtile ale stelelor indepartate inregistrate de diversi sateliti. Insa, pentru a afla greutatea unei persoane pe o astfel de stea, oamenii de stiinta au trebuit sa afle care este nivelul gravitatiei de la suprafata.

Daca stelele ar avea suprafete solide pe care o persoana ar putea sta, atunci greutatea omului s-ar modifica in functie de stea. De exemplu, pe Soare, o persoana obisnuita ar cantari cu pana la 20 de ori mai mult decat pe Pamant. Ei bine, acest studiu va juca un rol important in cercetarea planetelor de dincolo de Sistemul Solar, multe dintre acestea fiind atat de departe incat oamenii de stiinta nu pot nici macar sa le calculeze proprietatile de baza cu precizite.

„Tehnica noastra poate spune cat de mare si luminoasa este o stea, dar si care este dimensiunea si temperatura medie de la suprafata acesteia. In plus, odata ce ne dezvoltam tehnica si mai mult, vom fi capabili sa spunem daca o exoplaneta are oceane sau, de ce nu, viata”- concluzioneaza oamenii de stiinta.

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *