termostate ambientale

Caracteristici moderne ale termostatelor

Ai aflat de curand despre termostate ambientale pentru centrale termice si esti interesat in mentinerea acestora in cele mai bune conditii? Poate ca ai nevoie de ceva in plus pentru controlul temperaturii in locuinta, cum ar fi supravegherea umiditatii si esti interesat in cumpararea unui nou termostat pentru asta.

Termostate ambientale pentru centrale termice

Tocmai pentru a mentine un nivel confortabil al temperaturii din locuinta, este necesar un termostat programabil. Cu siguranta acesta va face mult mai mult decat doar sa ofere confortul termic dorit in camerele ce sunt locuite. Termostatele ambientale pentru centralele termice simt temperatura in acelasi mod in care o fac si termometrele. Accesoriile de acest tip sunt considerate drept parte a intregului sistem de control al caldurii intr-un spatiu locuit.

Treaba sistemului de control este de a mentine sau de a regla felul in care actioneaza principalul dispozitiv sau sistem de incalzire. In cazul termostatelor, acesta are rolul de a se asigura ca o anumita temperatura este resimtita si mentinuta. Termostatele ambientale sunt utilizate atat in cadrul sistemelor de incalzire, cat si a celor de racire a aerului.

Termostate cu ceas si termostate digitale

Exista, in principal, doua tipuri de termostate folosite in locuinte in zilele noastre. Pe de o parte avem dispozitivele cu ceas, si pe de alta parte avem dispozitivele digitale. Termostatele cu ceas sunt cele mai de baza astfel de sisteme pentru ca functioneaza in cadrul aceluiasi program timp de 7 zile pe saptamana. Cu toate ca aceste accesorii programeaza usor nivelul de confort termic, caldura este sacrificata pe timp de weekend-uri din cauza faptului ca nu exista loc de variatii ale termostatului. Cateodata, in functie de model si de producator, exista un buton pentru utilizatori care permite acestora sa schimbe valoarea curenta.

Termostatele digitale sunt niste dispozitive mai avansate si mai dificil de programat, insa ofera o mai mare versatilitate in ceea ce priveste atingerea temperaturii dorite in locuinta. De vreme ce sunt mult mai avansate, aproape ca in cazul unui computer, aceste termostate permit utilizatorilor sa seteze nivele termice unice pentru dimineata, zi, seara si noapte, astfel incat sa fie cald si bine in diferitele perioade ale zilei.

Daca cineva nu este acasa in anumite intervale orare, se poate programa sistemul sa se inchida sau sa functioneze la un nivel mai scazut, in functie de anotimp. Aceasta tehnologie avansata permite, in aceeasi masura, celui care o foloseste sa treaca peste o anumita temperatura programata intr-o perioada din zi, daca este nevoie de ajustari si confortul termic sa fie cel optim. Cea mai buna parte legata de aceste termostate de ultima generatie este aceea ca, in cazul ajustarii temperaturii pentru o anumita sectiune din zi, ziua urmatoare va reveni la ceea ce a fost programat in prealabil, decat daca nu se schimba cu totul intregul program.

Trucuri pentru economisirea de energie

Asemenea termostate ambientale pentru centrale termice nu au fost inventate doar pentru ca utilizatorii sa vada ce temperaturi exista in casele lor. De asemenea, sunt realizate pentru a economisi costurile la energie prin reglarea confortului termic si asigurarea ca energia nu este risipita atunci cand nu se afla nimeni acasa. O serie de sfaturi care sa ajute la economisirea banilor dati la facturile la incalzire trebuie avute in vedere:

  • Termostatul trebuie programat sa porneasca sau sa se inchida potrivit cu orarul de functionare decis. Sistemul de incalzire nu ar trebui sa functioneze cat nu este nimeni acasa.
  • Pe timp de iarna, termostatul trebuie setat la o temperatura mai mare pe timp de zi, iar pe timp de noapte la o temperatura mai joasa.
  • Pe timp de vara nici nu se pune problema functionarii termostatului, deoarece este suficient de cald.
  • De asemenea, termostatul trebuie sa fie localizat undeva pe peretii interiori departe de razele soarelui, de ferestre sau de usi.
  • Nu trebuie ca vreo piesa de mobilier sa fie in preajma termostatului deoarece poate impiedica cursul natural al aerului sa circule.
Articole create 411

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus