Stim cu totii cat este de important sa ai grija de respectarea orelor de somn. Asta inseamna sa tii un ritm sanatos, sa iti pastrezi un echilibru, sa fii ohidnit pentru a putea face fata noilro provocari, zi de zi. Insa beneficul somnului nu se opreste doar la atat. Este vorba si de o oarecare detoxifiere, de o deconectare de la toate problemele.
In revista „Sciene” s-a publicat rezultatul unui studiu ce a avut in vedere beneficiile orelor de somn. In mod concret se pare ca in timpul somnului creierul trece prin diverse stari printre care si cea de curatare la propriu, de deseruri toxice. In timpul acestui proces creierul se foloseste de un sistem unic numit „glimfatic”. La ce ar ajuta mai concret acest proces? Activ in perioada somnului acesta curata creierul de toxinele ce ar putea dezvolta la un moment dat boala uitarii sau Alzheimer cum este numita in termeni medicali insa si de alte boli ce tin de neurologie. Pentru ca in mai toate bolile neuro-degenerative se constanta ca sursa este acumularea de toxine la nivelul creierului.
Pentru ca studiul a fost unul aprofundat din acest punct de vedere s-a constant ca in timpul somnului creierul isi reduce la propriu celulele cu pana la 60%, de unde si posibilitatea de a elimina eficient deseurile din creier. Descoperirea a fost facuta in timpul studiului facut pe soareci, cand cu ajutorul unei tehnologii bazate pe imagistica s-a constatat cum se realizeaza sistemul de curatare practic. Mai exact fluidul cerebro-spinal trece prin tesuturi si il trimite apoi purificat, deseurile fiind transportate de sange pana la ficat, de unde sunt eliminate.
Inca o data se constata ca in ceea ce priveste creierul uman exista o complexitate a cazului care ne surprinde. In egala masura cu fiecare pas de acest gen se intelege mai bine cum se produc anumite boli.