Orice om de pe lumea aceasta a avut la un moment dat macar un moment in care a ramas fara inspiratie si nu a stiut ce sa faca ca sa isi revina pe drumul cel bun, pentru a se reapuca de treaba. Asta se poate intampla inca din copilarie sau tinerete, atunci cand te afli la scoala sau la liceu si ai de facut niste teme mai mult sau mai putin placcute.
Pana si copiii mici au de-a face cu astfel de blocaje atunci cand le sunt date teme pentru acasa compuneri despre natura, despre vacanta sau despre alte subiecte mai mult sau mai putin interesante si despre care stiu mai mult sau mai putin. Daca cineva se streseaza in legatura cu ceea ce are de facut si daca nu isi mai gaseste odata si-odata inspiratia, atunci inseamna ca are parte de un blocaj scriitoricesc, fie ca este el mai experimentat sau nu.
Cel mai mult timp care este de fapt destinat scrisului, se pierde atunci cand cineva isi face griji referitor la faptul ca nu stie despre ce sa scrie si la ce sa se astepte de la produsul final. A deveni nemultumit si nelinistit referitor la ceea ce vei scrie nu va face treaba mai buna, ci mai degraba te va nelinisti mai tare si te va stresa la maxim. Cel care scrie trebuie sa realizeze ca, de fapt, el trebuie sa-si faca treaba si sa se apuce cat mai repede de ea.
Scriitorul ar trebui sa-si organizeze notitele pe subiecte diferite si sa-si dea seama cum anume vrea sa foloseasca fiecare informatie in parte. Restul ar trebui sa decurga natural. Un blocaj scriitoricesc nu este totusi imposibil de depasit. Niciun scriitor nu este imun la un asemenea virus de scriere, si totusi acesta poate fi infrant printr-un planbine pus la punct, printr-o cercetare minutioasa si putina relaxare.