Exista un atribut care poate fi cateodata aplicat la linkuri si este numit atributul „nofollow”. Daca este adaugat, nu vei observa nici o diferenta daca esti un utilizator. Dar daca te uiti la codul linkului, va arata putin diferit.
<a href=”http://www.exemplul.ro” rel=”nofollow”> Exemplul </a>
Observati adaugarea lui rel=”nofollow”. Acest lucru ii spune lui Google sa nu treaca Page Rank prin linkul asta catre linkul tinta. Efectiv ii spui motorului de cautare Google sa nu aiba incredere in acest link si sa nu il ia in considerare. Astfel, ar trebui sa nu ajute linkul tinta sa se claseze mai binel.
Motivul principal pentru care un site ar putea folosi nofollow are legatura cu scenariile in care acel site duce lipsa de control asupra linkurilor care sunt adaugate in paginile sale. In alte cuvinte, nu vor sa ii arate lui Google ca un vot de incredere cand nu stiu daca sunt increzatori sau nu. Acest lucru este mai comun decat te astepti. Iata cateva exemple :
- Comentariile de pe bloguri
- Posturile de pe Forum
- Comentariile Guest Book
- Paginile editabile Wiki
- Raspunsurile Yahoo
- Semnaturile Guest Post
Utilizatorii pot adauga liber aceste linkuri pentru fiecare din aceste locuri si din cauza dimensiunilor lor, nu este cu adevarat practic sa moderezi fiecare din aceste linkuri. Asa ca pentru a descuraja spammeri de linkuri din a profita de avantajul Page Rank-ului unui site, site-ul va alege sa aplice atributul nofollow la toate linkurile postate de alti utilizatori.
O alta folosire a atributului nofollow este pentru cei care fac reclame sa foloseasca pe linkuri pentru care au platit. Asa ca daca cumperi un banner de reclame pe un website ce se leaga de tine, Google spune ca un atribut nofollow ar trebui adaugat pentru a sti sa nu distribuie Page Rank prin acel link. Idea este ca nu ar trebui sa beneficieze in rezultatele organice cumparand reclame care includ linkuri pe alte website-uri.