Stiai ca alarma ceasului pe care o amani pana cand te trezesti este cea mai proasta inventie? Cel putin asta spun specialistii in neurologie si in somnologie. Butonul „snooze” devine un inamic cand somnul dulce este intrerupt. Iti vine greu sa crezi ca este timpul sa te trezesti si oricat de mult te-ai baza pe acesta ca sa te trezeasca pana cand nu e prea tarziu este in fapt un inamic in ceea ce priveste calitatea somnului.
Conform specialistilor amanarea alarmei este motivul pentru care se produce un dezechilibru in ritmul cicardian. De asemenea devine si motivul pentru care se ajunge la probleme cu partenerul de viata. Pur si simplu te trezeste la distanta de cateva minute ceea ce practic prelungeste chinul de a te trezi.
Explicatia este una logica. Cu cat amani cu atat este mai greu de fapt ca in acele cateva minute sa te mai odihnesti ci doar atipesti, iar un somn intrerupt isi arata efectele in modul in care ne simtim. Nu degeaba se spune ca „nu ti-ai implinit somnul”. Irascibil si frustrat pentru scurtul timp pe care il ai pentru odihna aceste situatii caracterizeaza cel mai mult persoanele care nu au un ritm constant in ceea ce priveste programul de munca. Job-ul unde vei lucra in ture alternative este un exemplu in acest caz.
Iti intrerupi somnul ce te va afecta in mod direct pe tine insa si persoanele din jurul tau acolo unde partenerul de viata este spre exemplu cu un alt stil din acest punct de vedere. Afecteaza relatia cu cel de langa tine cand alarma amanata va trezi constant si pe cel care nu intentiona sa faca asta si in al doilea rand cand atitudinea nu mai este cea de implinire.
Amanarea alarmei este intr-o stransa corelatie cu calitatea somnului si pe cat de mult ai crede ca te poti baza in acest sistem pentru a te trezi la timp pe atat de mult te afecteaza de fapt. Insa ramane la alegerea fiecarei persoane de a intelege catalogarea sistemului „snooze” ca fiind o inventie proasta.