Sarbatorile de iarna inca nu s-au terminat. Desi marea majoritate priveste Boboteaza ca o simpla sarbatoare religioasa inca se mai pastreaza traditiile de sarbatoare si superstitiile. Pe principiul cum iti incepi anul asa va continua romanii nu se dau in laturi cand vine vorba de inca un motiv de petrecere.

Pe langa vizita preotului care sfinteste casele cu apa sfintita, pe langa masa imbelsugata exista in diferite colturi ale lumii diverse traditii care se crede ca sunt menite sa aduca prosperitate si sa fereasca de rele. Iata cateva dintre acestea:

  • Masa traditionala trebuie sa includa 12 feluri de mancare pentru ca fiecare luna a anului sa fie bogata si daca de Craciun sacrificam porcul acum este timpul sa ne axam pe mancaruri bazate pe cereale.
  • Fetele care isi pun busuioc sub perna isi vor visa alesul. La fel ca asa zisele vraji ce se fac in ajun de Sfant Andrei si de Boboteaza exista traditia ca fetele nemaritate sa isi incerce norocul in a vedea ce le rezerva viitorul.
  • Daca ziua de Boboteaza inseamna zi de ger si o fata nemaritata cade pe gheata este semn clar ca acest an aduce planuri serioase in a se aseza la casa sa.
  • Nu se dau bani cu imprumut in aceasta zi.
  • Este bine sa eviti certurile in casa si nu numai si nu se spala haine caci astfel se risipeste ceea ce preotul aduce in casele oamenilor.

O zi plina de superstitii si traditii. Desi in ultima vreme mai toti se modernizeaza din batrani se crede ca a respecta anumite aspecte inseamna o sansa in plus pentru noroc in anul ce abia a inceput. Iordanitul fetelor spre exemplu este si era un obicei ce marca si intrarea fetelor in lumea sociala, ce prezenta comunitatii fie fetele nemaritate, fie cele deja intrate in randul gospodinelor.

 

De Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *